FK Haugesund | Fusjonsdebatt | Tidl. styrer | Historie | Økonomi | Tabeller | Adelskalender | 1999 | 2000 | 2001

Fusjonsdebatten

Til og med sesongen 1993 besto Haugesundsfotballen av 3 fotballklubber med ambisjoner. Haugar, Djerv 1919 og Vard hadde lenge kjempet om å være best i byen. I moderne tid har det stort sett endt med at alle 3 lagene enten kjempet på nedre halvdel av vår nest øverste divisjon eller på øvre halvdel av divisjonen under. Det var lenge mellom lyspunktene i Haugesundsfotballen, men noen opprykk og cupfinaler fikk likevel byens befolkning oppleve.

Haugar rykket opp i toppserien i 1980, men gikk rett ned igjen året etter. Haugar fikk også med seg to cupfinaler som begge endte med tap. I 1961 ble det historiens største cupfinaletap med 0-7 for Fredrikstad, mens det i 1979 endte med 2-1 seier til Viking. Stavangerklubben vant samme år serien, og det var derfor duket for europacupspill i Haugesund. Haugar kom til 2. runde etter sensasjonelt å ha slått ut sveitsiske FC Sion med sammenlagt 3-1. Britiske Newport ble imidlertid for sterke i 2. runde og vant med 6-0 sammenlagt etter et målløst oppgjør på Haugesund stadion.

Djerv 1919 spilte i toppserien så sent som i 1988. Det endte med toppserierekord i baklengsmål og naturlig nok nedrykk. Noen cupfinale ble det aldri på Djerv 1919. Det nærmeste de kom var et knepent 1-0 tap for Tromsø i semifinalen i 1987. Det kan også nevnes at Djervtrener i jubelsesongen 1987 var Svein Hammerø. Han skulle senere få ansvar for talentutvikling og juniorlag i fusjonsklubben.

Vard var tapende cupfinalist allerede i 1962, men fikk sin «storhetsperiode» på midten av 70-tallet. De spilte i toppserien i 1976 og spilte nok en cupfinale i 1975. Riktignok endte det med nedrykk og sølv i cupen, men Vard rådet over et godt mannskap i denne perioden. I disse årene spilte blant andre kommende landslagsstjerne Arne Larsen Økland for klubben.

I 1993 slet Haugar i 2. divisjon, Djerv 1919 rykket ned fra første og Vard overlevde såvidt det var i samme divisjon. Fotballpublikumet i Haugesund skrek for en fusjon. De var lei av å se dårlig spill, bunnlag og tap etter tap sammen med et par hundre tilskuere.

Fusjonsdebatten hadde allerede vært oppe året før. I 1992 kulminerte det hele med at det kun var medlemmene i Haugar som stemte ja til sammenslåing. Flertallet i både Vard og Djerv 1919 stemte mot. Det på tross av at det var Djerv 1919 som hadde tatt initiativet til sammenslåing av de tre Haugesundsklubbene.

Ny fusjonsdebatt ble det rett etter sesongslutt i 1993. Det var aldri noen tvil om at spillerene i de respektive klubbene ønsket fusjon, men de øvrige medlemmene var mer splittet i sine fusjonsoppfatninger.

Tirsdag 5. oktober skulle det hele avgjøres, da avholdt alle tre klubbene medlemsmøte på klubbhusene.

På Djervhuset stemte et overveldende flertall for fusjon (158 ja, 13 nei, 2 blanke). Formann og fusjonstilhenger, Hans Magne Aase, hadde lykkes i å spre en enorm entusiasme for fusjon blant Djervmedlemmene.

Haugarmedlemmene møttes på Haugarhuset og stemte også for sammenslåing (79 ja, 25 mot, 1 blank). Haugarmedlemmene begynte imidlertid å tvile når det viste seg at ikke alle Haugesundsklubbene ønsket å være med i fusjonsklubben. Men etter stor innsats fra Haugarformann Kjell Hestvik endte det hele med et tilleggsvedtak hvor 57 medlemmer stemte for et samarbeid kun med Djerv 1919. 47 av Haugarmedlemmene ønsket ikke å støtte det alternativet.

For på Vardhuset var det ikke tilstrekkelig at ungdommen ville fusjonere. Av de 204 stemmeberettigede på Vardhuset denne kvelden, sa 116 nei til å bli med i FK Haugesund.

Det kan i ettertid stilles spørsmål ved hva resultatet av avstemningen blant Vardmedlemmene hadde blitt hvis det var Djerv 1919 og ikke Vard som hadde berget plassen i 1. divisjon i 93-sesongen. Kun et brent straffespark og et annullert mål i siste seriekamp mot Bryne skilte gultrøyene fra å berge plassen på Vards bekostning. Tabellen fra 1993 forteller at det til slutt kun var 4 mål som skilte de to lagene.

Haugar og Djerv 1919 gikk likefullt inn i fusjonssamtaler uten Sportsklubben Vard. Fusjonsdrømmene ble derfor endelig en realitet. FK Haugesund ble offisielt stiftet på en konstituerende generalforsamling den 28.oktober 1993. Det langsiktige målet var å skape et stabilt tippeligalag.